Başlangıç Tarihi: 25.05.2023
Saati: 13.30
Yerleşke:
Yapılacağı Yer: Kapadokya Üniversitesi YouTube Kanalı
Bitiş Tarihi:
Etkinlik Türü: Kongre
Düzenleyen Birim: Program
TÜRK MUTFAĞI HAFTASI
YEREL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
PANEL VE ÇALIŞTAYI
25-26 MAYIS 2023
Yerel ve sürdürülebilir gastronominin geliştirilmesi, hem ekosistemimizin, toplumumuzun ve sağlığımızın korunmasının temel unsurlarından biri, hem de Türkiye turizminin önde gelen hedeflerindendir. Bu alanda yürütülen çalışmalar yemeğin; kültür, politika, tarım ve çevre dahil olmak üzere yaşamın birçok yönüne bağlı olduğuna dair bir anlayışı baz almaktadır.
Yerel ve sürdürülebilir gastronominin desteklenmesi ile:
Tüketim ekonomisinin hızlı yükselişi ile insanların yedikleri yiyeceklerin, nereden geldiğine ve yemek seçimlerinin insan sağlığını ve gezegenimizi nasıl etkilediğine dair bilgilendirilmeleri,
Mevsimsel ve yerel ürün tercih edilmesinin karbon ayak izimizin düşürülmesi üzerindeki etkisinin anlaşılması,
Üretirken ve tüketirken korumaya öncelik verilmesi, biyoçeşitliliğe zarar vermemeye özen gösterilmesi ve atıkların azaltılması,
Yerel üreticinin desteklenmesi, köy nüfusunun hızla azalmasının önüne geçilmesi, gıda ürünü tercihlerinin toplumsal refaha etkisinin öğrenilmesi,
Yerel yemek kültürlerinin ve geleneklerinin kaybolmasının önlenmesi,
Gastronomi turizmi için öngörülen ulusal hedeflerin gerçekleştirilmesine katkıda bulunulması, hedeflenmektedir.
Dünya genelinde iklim değişikliği, suyun etkin kullanımı ve gıda güvenliği konularındaki farkındalık giderek artmaktadır. Bu farkındalık beraberinde, tarladan çatala yolculuğu sırasında düşük karbon ayak izi üreten, asgari su tüketimi gerektiren, çevreye en az zararı verirken üreticiye en yüksek refahı getiren yerel ürünlere talebi de artırmaktadır. Bununla birlikte, Türkiye henüz zengin coğrafi işaretli gastronomi varlıkları ile geleneksel ve yerel tarım uygulamalarına yeterince görünürlük kazandıramamış; hak ettikleri yurtiçi ve yurtdışı bilinirliği sağlayamamıştır. Dünyadaki sayılı zengin tarım ürünü envanterinden birine sahip aynı zamanda çok önemli bir turizm ülkesi olan Türkiye, yerel ve geleneksel üretimi destekleyen gastronomi turizmi potansiyelini de yeterince değerlendirememektedir.
Buraya kadar olan tespitler göstermektedir ki, yerel ve sürdürülebilir gastronominin geliştirilmesi ve turizm ile ilişkisinin güçlendirilmesi için bir yol haritasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bağlamda, Kapadokya Üniversitesi ev sahipliğinde 25-26 Mayıs 2023 tarihinde, Dünya’nın En İyi Turizm Köyü Mustafapaşa’da, Türk Mutfağı haftasında, uluslararası bir panel ve çalıştay düzenlenmesi planlanmaktadır.
Panel ve çalıştay bu alanda tüm Türkiye’yi temsil edecek geniş paydaş katılımlı biçimde akademisyenler, bağımsız gastronomi araştırmacıları, tarım girişimcileri ve kooperatifleri, turizm girişimcileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TGA, İtalya Slow Food Vakfı temsilcileri ve Türkiye Slow Food önderlerinin yer aldığı 30 adet alanında uzman kişinin katılımı ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Açılış konuşmaları ve paneli canlı izlemek için tıklayınız.
Panel ve Çalıştay Programı Aşağıda Yer Almaktadır:
25. Mayıs / PANEL PROGRAMI
13:30 – 14:30
Açılış Konuşmaları (KÜN Mehmet Şakir Paşa Medresesi, A1 Salonu)
14:30 – 17:00
Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Bağlamında İyi, Temiz ve Adil Ürün Kullanımı Paneli (KÜN Mehmet Şakir Paşa Medresesi, A1 Salonu)
17:00 – 18:30
Bölge Turu
26. Mayıs / ÇALIŞTAY PROGRAMI
10:00 – 12:00
Çalıştay Grup Çalışmaları
(Kapadokya Üniversitesi Enstitü Binası L3-L4 + Medrese Binası A2-A3)
13:30 – 15:00
Çalıştay Grup Çalışmaları
(Kapadokya Üniversitesi Enstitü Binası L3-L4 + Medrese Binası A2-A3)
15:30 – 17:00
Grup Raporlarının Sunulması (KÜN Mehmet Şakir Paşa Medresesi, A1 Salonu)
ÇALIŞTAY ÇALIŞMA GRUPLARI VE ÇALIŞMA KONULARI
Çalıştay Grup 1: Yerel ve Mevsiminde Ürün Kullanımının Biyoçeşitliliğin, Ekosistemin ve İnsan Sağlığının Korunmasına Katkıları (Tıklayınız)
Çalıştay Grup 2 : Yerel Ürünlerin Tespiti, Tescili ve Bu Ürünlere Görünürlük Kazandırılması (Tıklayınız)
Çalıştay Grup 3: Yerel ve Mevsiminde Tüketme Tercihinin Topluma ve Çevreye Faydalarına İlişkin Farkındalık Geliştirme ve Eğitim (Tıklayınız)
Çalıştay Grup 4: Gastronomi Turizminde Sürdürülebilirlik Gereklerinin Restoran ve Oteller Açısından Değerlendirilmesi (Tıklayınız)