Written by 10:30 Haberler Views: 32

Üniversitemizde Toprak Ana Günü (Terra Madre Day) Kutlaması Yapıldı

Purpose ImagePurpose ImagePurpose ImagePurpose Image

Toprak Ana Günü (Terra Madre Day), Slow Food hareketinin bir parçası olarak her yıl 10 Aralık tarihinde kutlanan özel bir gündür. Bu etkinlik, yerel ve sürdürülebilir gıda sistemlerini desteklemek, doğa ile olan bağlarımızı güçlendirmek ve toprağın bize sunduğu zenginliklere teşekkür etmek amacıyla düzenlenir.

Bu sene üniversitemiz Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından organize edilen Terra Madre gününde, yerel kooperatif ziyareti gerçekleştirildi. Bu ziyarette Kapadokya Yöresel tandır ekmeği öğrencilerimizle yapıldı. Slow Food hareketinin temel değerleriyle uyumlu bir şekilde, yerel kültürleri ve geleneksel gıda üretim yöntemlerini korumayı ve tanıtmayı hedeflediğimiz etkinlikte, katılımcılar aşağıdaki kazanımlara sahip oldular.

  1. Yapılan tandır ekmeği ile Kapadokya bölgesinin kendine özgü tarihini ve kültürünü tanıdılar.
  2. Doğal ve yerel malzemelerle hazırlanan ekmeğin endüstriyel üretime kıyasla daha az çevresel etki yarattığını ve sürdürülebilir gıda sistemlerine dahil olduğunu öğrendiler.
  3. Yerel ekmek yapımı, genellikle küçük çaplı üreticiler ve zanaatkârlar tarafından gerçekleştirilir. Öğrencilerimiz ekmek yapım sürecine (hamur şekillendirme, pişirme vb.) dahil olarak, üreticilerin emeklerinin önemini anladılar.  
  4. Farklı programlardan bir araya gelen öğrencilerimizin aralarındaki bağların güçlenmesine ve birbirleriyle daha anlamlı bir şekilde ilişki kurmalarına imkân sağlanmıştır.
  5. Kendi ürettikleri ekmekleri tadarak, emeğin ve gıdanın anlamını daha iyi kavradılar.

Yerel gıda ürünlerine dair etkinlikleri, sadece bir ürün tanıtımı değil, aynı zamanda toplumsal ve çevresel bilinç oluşturma aracı olarak da önem taşır.

Close