T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, Kapadokya Üniversitesi ve Ürgüp Ticaret Odası arasında imzalanan ‘Gastronomi İş Birliği Protokolü’ kapsamında Türkiye’nin ilk gastronomi akademisi ‘Kapadokya Gastronomi Akademisi’ açıldı.
Kapadokya Gastronomi Akademisinin açılış törenine, Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer ve eşi Nebahat Özer, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran, MHP İl Başkanı Adnan Doğu, Ürgüp Ticaret Odası Başkanı Ahmet Aydın, Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Koordinatörü Funda F. Aktan, kurum amirleri ve STK temsilcileri katıldı.
Kapadokya Üniversitesi ile Ürgüp Ticaret Odası, Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kapadokya Gastronomi Akademisi açılışında, gastronomi alanında öğretmenler ve öğrencilerin yeterliliklerinin artırılması için mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmek, geleneksel bilgiyle bilimsel bilgiyi harmanlayarak Kapadokya Bölgesinin gastronomi envanterini belgelemek, korumak, yorumlamak, geliştirmek ve bu envantere ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirlik kazandırmak amacıyla bir araya geldi. Kapadokya Gastronomi Akademisi adı altında, gıdaların biyolojik çeşitliliğinin korunması ve artırılması, üretim, tüketim, sarfın azaltılması, atığın azaltılması gibi çalışmalar ile gastronomik sistemlerin sürdürülebilirliğine yönelik çalışmalar yürütülmesi, yerel üreticilerin, kadın kooperatiflerinin, eğitim kurumlarının bölgeye özel ürünlerinin sergilendiği ve satıldığı bir yerel pazarın işletilmesi ve bu pazarda yer alacak ürünlerin kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, “Türkiye’nin ilk Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini açmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”
Nevşehir gibi kadim bir şehirde, Türkiye’nin ilk Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini açmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Özer, Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Ürgüp’te kurulmasının, mesleki eğitimin son birkaç yıl içerisinde, 28 Şubat sürecinin tarumar ettiği durumdan, küllerinden güçlü bir şekilde doğduğunu belirtti. Özer, “Günümüzde meslek liseleri akademik olarak başarılı öğrencilerin gittiği lise türüne dönüştü. Mesleki eğitimde koymuş olduğumuz hedeflerin hepsini teker teker gerçekleştirdik ve aştık. Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütmüş olduğumuz gastronomiyle ilgili geleneksel Türk mutfağının gün yüzüne çıkması, inovatif yaklaşımlarla yeniden tüketimde aktif olarak kullanılması, envanterinin çıkartılması, kayıt altına alınmasıyla ilgili gastronomi seferberliği başlattık ve bunun içinde farklı illerimizde gastronomi akademileri kurmaya başladık. İlk liseyi açmak Nevşehir’e nasip oldu. Bu sadece Millî Eğitim Bakanlığı olarak yürüttüğümüz bir model değil, aynı zamanda Kapadokya Üniversitesiyle birlikte tüm müktesebatı ortaklaşa kullanacağımız, ortaklaşa becerilerin bir arada olduğu, bir hedef için farklı birimlerin bir araya geldiği bir yönetim modelini burada devreye sokacağız. Şu anda Türkiye’de 55 tane ar-ge merkezi var, burayı 56’ncı ar-ge merkezi yapacağız. Burada sadece eğitim verilmeyecek aynı zamanda gastronomiyle ilgili araştırmalar yapılacak, ar-ge çalışmaları yapılacak ve Bakanlık olarak her türlü maddi desteği sağlayacağız. Deneyimlerini bizimle paylaştıkları için Kapadokya Üniversitesine çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel:
Tarihi, doğası ve kültürüyle binlerce yıllık geçmişe sahip Nevşehir’e böylesine önemli bir yatırımın kazandırılmasına katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Becel, Prof. Dr. Mahmut Özer’e desteklerinden dolayı teşekkür etti. Nevşehir’in gastronomi alanında zengin bir kültüre sahip olduğunu ve Kapadokya kültürünün eskilere dayanan, asırlık reçetelerinin tekrar gün yüzüne çıkartılması ve geliştirilmesi için çaba sarfettiklerini belirten Becel, “Günümüzde insanların seyahat rotalarını belirlerken en dikkat ettiği seçeneklerden birisinin yeme içme kültürü olması bu anlamda ilimizde yürütülen tüm çalışmaların haklılığını ortaya koymaktadır. İlimizin sahip olduğu gastronomi değerleri artık konuşulmaya ve tercih edilmeye başlanmış ve gelinen bu noktada gastronomi turizminin önemli parçası haline gelmiştir. Bugün burada açılışını gerçekleştireceğimiz Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin gastronomi alanında yapacağı çalışmaların ve yetiştireceği öğrencilerin şehrimize ve sektörümüze değer katacağına inanıyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar: “Bu okulda Türk gastronomisinin yıldızları yetişecek.”
Kapadokya Üniversitesi olarak 2005 yılından beri binlerce aşçı yetiştirdiklerini belirten Karasar, Kapadokya Gastronomi Akademisi ve Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılışından dolayı gururlu ve onurlu olduklarını söyledi. Karasar, “Bölgesel turizme ve sürdürülebilir kalkınmaya destek vermek için iki üniversite, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Kapadokya Üniversitesi güç birliği içerisinde Millî Eğitim Bakanlığımızla yakın çalışma ve mesai içindeyiz. Kapadokya ve İç Anadolu Bölgesi’nin tarihi ve yaşayan gastronomik değerlerini önceleyen bir anlayış ile kuvvetli bir insan kaynağı ve bilgi birikimi oluşturduk. Bu lisenin yapılmasına karar verildiği andan itibaren de Millî Eğitim Bakanlığımıza tüm birikimimizi ve insan kaynağımızı kullandırmayı görev bildik. Kendinizi bir yabancıya tanıtmanın en hızlı ve efektif yolu ona mutfağımızın kapılarını açmaktır.” dedi. Karasar, “Bu okuldan hem Türk gastronomisinin yıldızları yetişecek hem de bölgemizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler deneyimleme, tadım, pişirme maceralarını burada gerçekleştirilecektir. Bu okul yakında bir ekol olacaktır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.