Proje No | KÜN.2024-HZP-002 |
Projenin Adı | Turizmde Yeşil Dönüşüm: Otellerde Sürdürülebilir Uygulamalar ve Karbon Ayak İzi Ölçümü |
Proje Yürütücüsü | Doç. Dr. Halil Burak Sakal |
Araştırmacılar | Prof. Dr. Hasan Ali KARASAR, Prof. Dr. Merih Aydınalp Köksal, Doç. Dr. Mehmet BAHAR, Öğr. Gör. H. Alperen Alabaş, Arş. Gör Burcu TEZCAN |
Projenin Türü | Ar-Ge |
Ait Olduğu Birim | SSÇM |
Süresi (Ay) | 6 Ay |
Proje Özeti | Global Sustainable Tourism Council (GSTC), uluslararası düzeyde turizm endüstrisinin sürdürülebilirlik standartlarını belirleyen bir kuruluştur. GSTC’nin hedefi turizmin sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini minimuma indirerek turizmin uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Turizm endüstrisinin en önemli parçası otellerdir. Oteller misafirlere konaklama hizmeti sağlamanın yanı sıra restoranlar, eğlence seçenekleri, toplantı olanakları ve çeşitli hizmetler sunmaktadır. Otellerin çevresel sürdürülebilirliğe doğrudan etkisi vardır ve karbon ayak izini azaltılmalıdırlar. Karbon ayak izi, insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın birim karbondioksit cinsinden ölçülmesidir. Ayrıca karbondioksitin doğrudan atmosfere salınması küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmada otellerin çevresel etkilerini değerlendirmek için karbon ayak izinin hesaplanması amaçlanmıştır. Karbon ayak izini ölçmek için gereken veriler su kullanımı, enerji tüketimi, atık üretimi, yakıt tüketimi, inşaat, bakım malzemeleri ve taşıma malzemeleridir. Bu verilerin analizinde sürdürülebilirlik performansını ve çevresel etkileri değerlendirebilmek için Life Cycle Assessment for Environmental Prioritization (LEAP) yazılımı kullanılmıştır. Bu yazılımdan karbon ayak izi sonuçları elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Business as Usual (BAU) ve Mitigation (MIT) olarak iki farklı senaryoda karşılaştırılma yapılmıştır. Geliştirilen model, sürdürülebilir turizm ve çevre yönetimine önemli bir katkı sağlamaktadır. |
KATEGORİLER
- Bilimsel Toplantılar 12
- Duyarsız Kalma 16
- Etkinlikler 131
- Genel 38
- Haberler 34
- Projeler 25
- SlowFood 6
- Yayınlar 18
ETKİNLİKLER
- Genç KIZILAY Topluluğu ile “Kan Bağışı” 22 Şubat 2021
- Güvenilir Gıda 16 Ekim 2020
- Enerji Verimliliği Haftası 10 Ocak 2025
- Besin İsrafı 7 Temmuz 2021
- Yerel ve Sürdürülebilir Gastronominin Geliştirilmesi… 25 Mayıs 2023
- 22 Nisan Dünya Günü / Earth Day 20 Eylül 2024
- 24 Ekim Uluslararası İklim Eylem Günü 24 Ekim 2024
- 24 Ekim Uluslararası İklim Eylem Günü 24 Ekim 2020
- Nevşehir Testi Kebabı Coğrafi İşaret Başvuru Süreci 7 Ekim 2019
- Kütüphane Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi Projesi 6 Şubat 2023
Son yorumlar
Görüntülenecek bir yorum yok.
KATEGORİLER
Copyright © 2020 - Epika