Proje No | KÜN.2024-HZP-002 |
Projenin Adı | Turizmde Yeşil Dönüşüm: Otellerde Sürdürülebilir Uygulamalar ve Karbon Ayak İzi Ölçümü |
Proje Yürütücüsü | Doç. Dr. Halil Burak Sakal |
Araştırmacılar | Prof. Dr. Hasan Ali KARASAR, Prof. Dr. Merih Aydınalp Köksal, Doç. Dr. Mehmet BAHAR, Öğr. Gör. H. Alperen Alabaş, Arş. Gör Burcu TEZCAN |
Projenin Türü | Ar-Ge |
Ait Olduğu Birim | SSÇM |
Süresi (Ay) | 6 Ay |
Proje Özeti | Global Sustainable Tourism Council (GSTC), uluslararası düzeyde turizm endüstrisinin sürdürülebilirlik standartlarını belirleyen bir kuruluştur. GSTC’nin hedefi turizmin sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini minimuma indirerek turizmin uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Turizm endüstrisinin en önemli parçası otellerdir. Oteller misafirlere konaklama hizmeti sağlamanın yanı sıra restoranlar, eğlence seçenekleri, toplantı olanakları ve çeşitli hizmetler sunmaktadır. Otellerin çevresel sürdürülebilirliğe doğrudan etkisi vardır ve karbon ayak izini azaltılmalıdırlar. Karbon ayak izi, insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın birim karbondioksit cinsinden ölçülmesidir. Ayrıca karbondioksitin doğrudan atmosfere salınması küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmada otellerin çevresel etkilerini değerlendirmek için karbon ayak izinin hesaplanması amaçlanmıştır. Karbon ayak izini ölçmek için gereken veriler su kullanımı, enerji tüketimi, atık üretimi, yakıt tüketimi, inşaat, bakım malzemeleri ve taşıma malzemeleridir. Bu verilerin analizinde sürdürülebilirlik performansını ve çevresel etkileri değerlendirebilmek için Life Cycle Assessment for Environmental Prioritization (LEAP) yazılımı kullanılmıştır. Bu yazılımdan karbon ayak izi sonuçları elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Business as Usual (BAU) ve Mitigation (MIT) olarak iki farklı senaryoda karşılaştırılma yapılmıştır. Geliştirilen model, sürdürülebilir turizm ve çevre yönetimine önemli bir katkı sağlamaktadır. |
Kategoriler
- Bilimsel Toplantılar 12
- Etkinlikler 123
- Genel 37
- Haberler 28
- Projeler 25
- SlowFood 6
- Yayınlar 19
Etkinlikler
- Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.)… 18 Eylül 2022
- Deniz Sağdıç ile Sürdürülebilir Sanat Üzerine 8 Kasım 2022
- Güvenilir Gıda 16 Ekim 2020
- Küresel Güney bağlamında iklim etiği ve iklim… 10 Kasım 2022
- Türkiye’nin ilk gastronomi akademisi ‘Kapadokya… 29 Aralık 2022
- Anaokulu Menülerinin İyileştirilmesi ve Yemek… 9 Haziran 2023
- Göreme Açık Hava Müzesi Gezisi 7 Mayıs 2024
- Doğal Ürünlerden Biyobozunur, Yeni Çevre Dostu… 15 Ocak 2018
- Transforming Manhattan’s Most Famous Street 11 Mart 2020
- Sürdürülebilirlik ve BM Sürdürülebilir Kalkınma… 10 Mayıs 2023
Kategoriler
Copyright © 2020 - Epika