Written by 13:20 Projeler Views: 16

Lezzeti Arttırarak İsrafı Azaltalım Projesi

Purpose Image
Proje NoKÜN.2020-DG-002
Projenin AdıLezzeti Arttırarak İsrafı Azaltalım
Proje YürütücüsüProf. Dr. Vesile Şenol
AraştırmacılarDr. Öğr. Üyesi Ezgi Demir Özer, Arş Gör. Mustafa Kadir Esen, Öğr. Gör. Hürmet Küçükkatırcı, Öğr. Gör. Dorukan Boyacı
Projenin TürüTopluma Katkı Projesi (DG)
Ait Olduğu BirimSağlık Bilimleri Yüksekokulu
Süresi (Ay)18
Proje ÖzetiDünya’da herkese yetecek kadar yiyecek üretilmesine rağmen, her gün açlık ve açlıkla bağlantılı sebeplerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl 14,5 milyon gıda çöpe atılmaktadır. Gıda israfı çeşitli faaliyetlerle engellenerek, bu kayıp azaltılabilinir. Ancak bunu okullarımızda, üniversitelerimizde yani eğitim merkezlerimizde gerçekleştirebilmek çok daha önemlidir. Bu doğrultuda; projede Kapadokya Üniversitesi Merkez yemekhanesinde gıda israfını azaltmak ve önlemek amaçlanmıştır. Dört aşamadan oluşacak projede, ilk olarak mevcut durum (günlük, aylık atık miktarı) analiz edilecektir.  İkinci aşamada ise gıda israfını önleyici anketler, broşürler ve görsellerle yemek servis alanlarında farkındalık çalışmaları yapılacaktır.  Mevcut durumun analizi ile gıda israfını önlemeye yönelik yemek reçetelerinde iyileştirme çalışmaları da yapılacaktır. Üçüncü aşamada ise iyileştirme önerileriyle hazırlanan reçetelerin merkez yemekhanesinde hazırlanması ve sunulması gerçekleştirilecektir. Bu aşamada da israf miktarı belirlenecektir. Elde edilen verilerin kıyaslanmasıyla sonuçlar somutlaştırılacaktır. Dördüncü aşamada halen gıda israfının gerçekleşmesi halinde kompost üretimi pilot ölçekte gerçekleştirilecektir.
Close