Proje No | KÜN.2019-ÖNAP-002 |
Projenin Adı | Nevşehir Testi Kebabı Coğrafi İşaret Başvuru Süreci |
Proje Yürütücüsü | Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Demir Özer |
Araştırmacılar | Arş. Gör. Mustafa Kadir Esen, Öğr. Gör. Dorukan Boyacı |
Projenin Türü | Öncelikli Alan Araştırma Projesi (ÖNAP) |
Ait Olduğu Birim | Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu |
Süresi (Ay) | 18 |
Proje Özeti | Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını ve ürünün ilgili karakteristik özellikleri ile coğrafi alan veya bölge arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret sayesinde belirli bir yörede üretilen ürünlerin doğallığı ve kalitesinin sürdürülebilirliği koruma altına alınmaktadır. Ayrıca Coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan ürünler, ekonomik faaliyetlerin gelişmesini destekleyerek bölgesel kalkınmaya ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunmaktadır. Kapadokya Bölgesinin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında yemek kültürü de merak uyandırmaktadır. Çanak-çömlek imalatıyla bilinen Avanos ilçesinde yiyecek içecek işletmelerinde yapılan geleneksel testi kebabı Kapadokya’ya gelen yerli ve yabancı turistler tarafından özellikle tercih edilmektedir. Kapadokya bölgesindeki çanak-çömlek kültürünü yansıtmak ve turistlerin ilgisini çekebilmek için Nevşehir testi kebabının sürdürülebilirliği sağlanmalıdır. Bu bilgiler doğrultusunda testi kebabının coğrafi işaret alması bir gastronomi mirası olarak değerini kaybetmeden korunmasını sağlayacaktır. Bu çalışmada Nevşehir testi kebabı standart reçetesinin geliştirilmesi için ürünün yapılışı sırasında gözlem ve görüşmelere yer verilip, kayıtlar tutularak, gerektiğinde anketler yapılarak ürün için coğrafi işaret başvurusu yapılacaktır. |
KATEGORİLER
- Bilimsel Toplantılar 12
- Duyarsız Kalma 14
- Etkinlikler 123
- Genel 37
- Haberler 28
- Projeler 25
- SlowFood 6
- Yayınlar 18
ETKİNLİKLER
- Green Airport building certification comparison: a… 3 Haziran 2022
- Küresel Güney bağlamında iklim etiği ve iklim… 10 Kasım 2022
- Kütüphane Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi Projesi 6 Şubat 2023
- Turizmde Yeşil Dönüşüm: Otellerde Sürdürülebilir… 4 Mart 2024
- Sultan Sazlığı Millî Parkı Ziyareti 5 Mart 2022
- Türkiye’de Kent ve Çevre Yönetimi 9 Mart 2023
- Deniz Sağdıç ile Sürdürülebilir Sanat Üzerine 8 Kasım 2022
- Güvenilir Gıda 16 Ekim 2020
- Etsiz Pazartesi (Meat Free Monday): Küresel İyileşme Akımı 2 Temmuz 2024
- Türkiye’de Kadın Hakları 8 Mart 2021
Son yorumlar
Görüntülenecek bir yorum yok.
KATEGORİLER
Copyright © 2020 - Epika