Proje No | KÜN.2019-BAGP-006 |
Projenin Adı | Yöresel Bir Ürün Kalaba Yoğurdunun Cheesecake ve Tiramisu Tatlılarında Kullanım Olanaklarının Araştırılması |
Proje Yürütücüsü | Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Demir Özer |
Araştırmacılar | Arş. Gör. Mustafa Kadir Esen, Öğr. Gör. Melih İçigen |
Projenin Türü | Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Projesi (BAGP) |
Ait Olduğu Birim | Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu |
Süresi (Ay) | 12 |
Proje Özeti | Yöresel gıdaların gastronomi bilimi içerisindeki önemi tüm dünyada artmaktadır. Doğa ve tarihin en güzel biçimde bütünleştiği yer olan Kapadokya bölgesinde çeşitli yöresel süt ürünleri üretilmektedir. Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde Kalaba kasabasında küçük mandıralarda ve evlerde üretilen yüz yoğurdu, makine ağzı ya da Kalaba yoğurdu genelde kahvaltılık olarak tüketimi tercih edilen, yöreye özgü nitelikte kalmış bir süt ürünüdür. Bu süt ürünün üretim aşamalarının ve fiziko-kimyasal özelliklerinin araştırılması, bilimsel olarak yemek tariflerine uygulanabilmesinin ürünün gastronomi açısından değerini arttıracağı düşünülmektedir. İtalya mutfağının en bilinen tatlılarından biri olan Tiramisu, orijinal reçetesinde mascarpone peyniriyle ve alternatif reçetelerde ise labne peyniri ile hazırlanan bir tatlı çeşididir. Cheesecake ise genellikle labne peyniri veya mascorpone peyniri ile yapılan bir tatlı çeşididir. Bu çalışmada da Kalaba yoğurdunun Dünya mutfağında kabul görmüş Cheesecake ve Tiramisu tatlılarının reçetelerinde ikame olarak kullanım olanaklarının araştırılması ve ürün niteliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Böylece çalışma sonucunda yöresel bir ürünün evrenselleşmesi ve ticari olarak değerinin artması sağlanmış olacaktır. |
Kategoriler
- Bilimsel Toplantılar 12
- Etkinlikler 123
- Genel 37
- Haberler 28
- Projeler 25
- SlowFood 6
- Yayınlar 19
Etkinlikler
- Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.)… 18 Eylül 2022
- Deniz Sağdıç ile Sürdürülebilir Sanat Üzerine 8 Kasım 2022
- Güvenilir Gıda 16 Ekim 2020
- Göreme Açık Hava Müzesi Gezisi 7 Mayıs 2024
- Biosphere’den Üniversitemize Kurumsal… 6 Eylül 2024
- Küresel Güney bağlamında iklim etiği ve iklim… 10 Kasım 2022
- Türkiye’nin ilk gastronomi akademisi ‘Kapadokya… 29 Aralık 2022
- Sürdürülebilirlik ve BM Sürdürülebilir Kalkınma… 10 Mayıs 2023
- Anaokulu Menülerinin İyileştirilmesi ve Yemek… 9 Haziran 2023
- Kapadokya Sürdürülebilirlik Konuşmaları: 2023… 29 Haziran 2024
Kategoriler
Copyright © 2020 - Epika