Proje No | KÜN.2020-DG-002 |
Projenin Adı | Lezzeti Arttırarak İsrafı Azaltalım |
Proje Yürütücüsü | Prof. Dr. Vesile Şenol |
Araştırmacılar | Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Demir Özer, Arş Gör. Mustafa Kadir Esen, Öğr. Gör. Hürmet Küçükkatırcı, Öğr. Gör. Dorukan Boyacı |
Projenin Türü | Topluma Katkı Projesi (DG) |
Ait Olduğu Birim | Sağlık Bilimleri Yüksekokulu |
Süresi (Ay) | 18 |
Proje Özeti | Dünya’da herkese yetecek kadar yiyecek üretilmesine rağmen, her gün açlık ve açlıkla bağlantılı sebeplerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl 14,5 milyon gıda çöpe atılmaktadır. Gıda israfı çeşitli faaliyetlerle engellenerek, bu kayıp azaltılabilinir. Ancak bunu okullarımızda, üniversitelerimizde yani eğitim merkezlerimizde gerçekleştirebilmek çok daha önemlidir. Bu doğrultuda; projede Kapadokya Üniversitesi Merkez yemekhanesinde gıda israfını azaltmak ve önlemek amaçlanmıştır. Dört aşamadan oluşacak projede, ilk olarak mevcut durum (günlük, aylık atık miktarı) analiz edilecektir. İkinci aşamada ise gıda israfını önleyici anketler, broşürler ve görsellerle yemek servis alanlarında farkındalık çalışmaları yapılacaktır. Mevcut durumun analizi ile gıda israfını önlemeye yönelik yemek reçetelerinde iyileştirme çalışmaları da yapılacaktır. Üçüncü aşamada ise iyileştirme önerileriyle hazırlanan reçetelerin merkez yemekhanesinde hazırlanması ve sunulması gerçekleştirilecektir. Bu aşamada da israf miktarı belirlenecektir. Elde edilen verilerin kıyaslanmasıyla sonuçlar somutlaştırılacaktır. Dördüncü aşamada halen gıda israfının gerçekleşmesi halinde kompost üretimi pilot ölçekte gerçekleştirilecektir. |
KATEGORİLER
- Bilimsel Toplantılar 12
- Duyarsız Kalma 14
- Etkinlikler 123
- Genel 37
- Haberler 28
- Projeler 25
- SlowFood 6
- Yayınlar 18
ETKİNLİKLER
- Green Airport building certification comparison: a… 3 Haziran 2022
- Kütüphane Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi Projesi 6 Şubat 2023
- Sultan Sazlığı Millî Parkı Ziyareti 5 Mart 2022
- Turizmde Yeşil Dönüşüm: Otellerde Sürdürülebilir… 4 Mart 2024
- Deniz Sağdıç ile Sürdürülebilir Sanat Üzerine 8 Kasım 2022
- Türkiye’de Kadın Hakları 8 Mart 2021
- Güvenilir Gıda 16 Ekim 2020
- Besin İsrafı 7 Temmuz 2021
- Sürdürülebilirlik ve BM Sürdürülebilir Kalkınma… 10 Mayıs 2023
- ‘Dünyayı Arılar Yaşatacak’ poster tasarım… 19 Temmuz 2023
Son yorumlar
Görüntülenecek bir yorum yok.
KATEGORİLER
Copyright © 2020 - Epika