Proje No | KÜN.2020-DG-002 |
Projenin Adı | Lezzeti Arttırarak İsrafı Azaltalım |
Proje Yürütücüsü | Prof. Dr. Vesile Şenol |
Araştırmacılar | Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Demir Özer, Arş Gör. Mustafa Kadir Esen, Öğr. Gör. Hürmet Küçükkatırcı, Öğr. Gör. Dorukan Boyacı |
Projenin Türü | Topluma Katkı Projesi (DG) |
Ait Olduğu Birim | Sağlık Bilimleri Yüksekokulu |
Süresi (Ay) | 18 |
Proje Özeti | Dünya’da herkese yetecek kadar yiyecek üretilmesine rağmen, her gün açlık ve açlıkla bağlantılı sebeplerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl 14,5 milyon gıda çöpe atılmaktadır. Gıda israfı çeşitli faaliyetlerle engellenerek, bu kayıp azaltılabilinir. Ancak bunu okullarımızda, üniversitelerimizde yani eğitim merkezlerimizde gerçekleştirebilmek çok daha önemlidir. Bu doğrultuda; projede Kapadokya Üniversitesi Merkez yemekhanesinde gıda israfını azaltmak ve önlemek amaçlanmıştır. Dört aşamadan oluşacak projede, ilk olarak mevcut durum (günlük, aylık atık miktarı) analiz edilecektir. İkinci aşamada ise gıda israfını önleyici anketler, broşürler ve görsellerle yemek servis alanlarında farkındalık çalışmaları yapılacaktır. Mevcut durumun analizi ile gıda israfını önlemeye yönelik yemek reçetelerinde iyileştirme çalışmaları da yapılacaktır. Üçüncü aşamada ise iyileştirme önerileriyle hazırlanan reçetelerin merkez yemekhanesinde hazırlanması ve sunulması gerçekleştirilecektir. Bu aşamada da israf miktarı belirlenecektir. Elde edilen verilerin kıyaslanmasıyla sonuçlar somutlaştırılacaktır. Dördüncü aşamada halen gıda israfının gerçekleşmesi halinde kompost üretimi pilot ölçekte gerçekleştirilecektir. |
Kategoriler
- Bilimsel Toplantılar 12
- Etkinlikler 123
- Genel 37
- Haberler 28
- Projeler 25
- SlowFood 6
- Yayınlar 19
Etkinlikler
- Altın Çilek/Yer Kirazı (Physalis Peruviana L.)… 18 Eylül 2022
- Deniz Sağdıç ile Sürdürülebilir Sanat Üzerine 8 Kasım 2022
- Güvenilir Gıda 16 Ekim 2020
- Küresel Güney bağlamında iklim etiği ve iklim… 10 Kasım 2022
- Türkiye’nin ilk gastronomi akademisi ‘Kapadokya… 29 Aralık 2022
- Anaokulu Menülerinin İyileştirilmesi ve Yemek… 9 Haziran 2023
- Göreme Açık Hava Müzesi Gezisi 7 Mayıs 2024
- Doğal Ürünlerden Biyobozunur, Yeni Çevre Dostu… 15 Ocak 2018
- Transforming Manhattan’s Most Famous Street 11 Mart 2020
- Sürdürülebilirlik ve BM Sürdürülebilir Kalkınma… 10 Mayıs 2023
Kategoriler
Copyright © 2020 - Epika